Wysłany: Sob 18 Paź, 2008 15:22 nota księgowa, czy można wliczyć w koszty?
Mam pytanie odnośnie noty księgowej. Wystawiliśmy fakturę klientowi na rzecz którego wykonaliśmy prace. Nie dotrzymaliśmy terminu wiec zgodnie z umowa została przez klienta potrącona określona kwota. Przysłał nam klient oświadczenie o potrąceniu i notę księgową. My wystawiliśmy korektę faktury na kwotę obciążenie, bo dlaczego mamy płacić VAT wyższy. Klient odesłał nam korektę stwierdzając, że jest bezprzedmiotowa, gdyż oni wystawili notę księgową i oświadczenie o potrąceniu. Dla mnie te dokumenty nie są wystarczające gdyż kwoty podatku one mi zmienią i muszę zapłacić podatek z wyższej kwoty niż rzeczywiście otrzymam.
Jeżeli to jest kara za opóźnienia przewidziana w umowie to nie może być kosztem i nie wystawia się na to faktur korygujących - chyba, że druga strona się zgodzi nazwać to inaczej ale z tego co widzę to się nie zgodzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum